sâmbătă, 10 iunie 2017

Participare Simpozionul de istoria artei romanesti, 29-30 iunie, Mz. Satului

Între 29-30 iunie, la Muzeul Satului are loc:

Simpozionul de istoria artei românești „Petre Oprea”, ediţia a VI-a

Organizat de Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, Clubul România-UNESCO, Societatea Colecţionarilor de Artă din România (SCAR) și ICOM România. Expoziție de artă, lucrări ştiinţifice, memorări şi rememorări

Design: Mihaela Varga

Doi participanți ai echipei proiectului cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire” vor susține prezentări științifice:

Dr. Oana Marinache
Istoric de artă, preşedinta Asociaţiei Istoria Artei
Mausoleele de la Mărăști și Mărășești

Ca urmare a luptelor din perioada 9-24 iulie 1917 din zona Mărăști, Armata a II-a condusă de generalul Alexandru Averescu a câștigat 500 km. și a eliberat 30 de sate. Pierderile au fost considerabile, astfel încât generalul împreună cu alți comandanți au hotărât în 24 noiembrie/5 decembrie, comemorarea bătăliei și a eroilor precum și refacerea satului Mărăști.


„Societatea Mărăști” a fost înscrisă ca persoană juridică în 1920 , președinte de onoare fiind generalul Alexandru Averescu, primul președinte activ fiind generalul Alexandru Mărgineanu (va fi urmat în 1938 de Arthur Văitoianu), director generalul Gheorghe Dabija. În 1919 au fost angajați: arhitect-șef Constantin Cretzoiu, arhitect ajutor George Cristinel și arhitect ajutor Ziegfried Kofszinsky, conductor desenator Pandele Șerbănescu și conductor Spreitzer. Pandele Șerbănescu va coordona în următorii ani toate lucrările, antreprenori fiind inginerii C. Bleimayer și M. Romașcu (Oct. Peternelli), dar și Gavril Petrescu.
Mausoleul de la Mărășești a fost realizat ca urmare a unei inițiative a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, prezidate de prințesa Alexandrina Cantacuzino. În 1921 a fost organizat un concurs pentru ridicarea Mausoleului/Biserica Neamului, pe terenul donat de G. U. Negroponte. Proiectul câștigător – realizat inițial de către arhitectul George Cristinel împreună cu colaboratorul Constantin Pomponiu – va suferi nenumărate modificări de-a lungul următorilor ani, așa cum putem observa din arhiva documentară păstrată. Lucrările s-au desfășurat cu precădere între 1923-1924 și 1936-1938, sub conducerea arh. George Cristinel și au fost realizate de antrepriza Tiberiu Eremia.



Dr. Cristian Scarlat
Istoric, preşedinte Asociația Stindard
Însemne comemorative de război: troițele din lemn

Printre monumentele ridicate întru amintirea eroilor căzuţi în primul război mondial se numără şi mai modestele troiţe de lemn ridicate de comunităţi săteşti sau chiar de familiile care au suferit grele pierderi. Troiţele perpetuează o veche tradiţie fiind adesea sculptate în lemn de stejar cu scene şi inscripţii, preluând din trecut şi motivele decorative.


În cadrul acestui eveniment vom distribui și ultimele albume gratuite realizate cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.


Fotografii:


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu